19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Výživová poradna › Thajské červené karí (Thai red curry)

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 600 g
zelené fazolky 200 g
paprika červená nebo žlutá 1 ks
sterilovaná kukuřice 180 g
bambusové výhonky 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Receptů na thajské červené karí je hromada, a každý má ten svůj nejlepší recept. Mně se osvědčila tato úprava, kromě toho, že suroviny nejsou úplně běžné, je to jednoduché, lehké a výtečné jídlo, s nasládlo - slano - pálivou chutí, která je pro thajská jídla typická.



Postup
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme kuřecí maso dozlatova. Přidáme jednu lžíci červené kari pasty (i více, podle toho, jak má být pokrm pálivý) a restujeme asi minutu. Přidáme kokosové mléko a kuřecí vývar, 2 stébla citronové trávy, kůru z 1/2 limetky, kukuřici, fazolky, bambusové výhonky, 2 lžičky nastrouhaného nebo sušeného galangalu (nebo lžičku jemně nastrouhaného zázvoru), 2 lžíce rybí omáčky a 5 kafírových limetkových lístků (dají se koupit v Tescu nebo Marks Spenceru). Přidáme papriku a vše společně povaříme tak, aby paprika zůstala křupavá. Nakonec do hotového pokrmu přidáme nasekanou thajskou bazalku. Pokud je potřeba, dochutíme solí. Podáváme s jasmínovou rýží.

Tip:
Některé suroviny jsou poměrně obtížně dostupné, koření i čerstvá zelenina (galangal, kafírové lístky, thajská bazalka) se dá sehnat někdy v Tescu, Makru nebo Marks Spenceru, ale nebývá to pravidlem.
Pokud nemůžete sehnat galangal, dá se místo něj použít zázvor, místo thajské bazalky můžete dát obyčejnou.
Zeleninu v thajské karí můžete různě obměňovat, můžete použít kombinaci karotka, cukrová kukuřice, chřest, zelené fazolky, nebo třeba lilek (nebo thajský kulatý lilek), hrášek, paprika, bambusové výhonky, můžete použít cuketu nebo i hříbky apod.
V některých receptech se nejprve povaří kokosové mléko, ve kterém se rozmíchá kari pasta, a do vroucího se teprve vkládají kousky kuřecího masa, to uvádím pro úplnost receptu. Pokud byste nejdříve restovali samotnou kari pastu, jak se taky mnohde uvádí, bude se vám dost připalovat.


 


RECEPTY

Šunkofleky

Postup: Fleky uvaříme v osolené vodě. Uzeninu - můžeme použít párkový, uzené maso,... zobrazit recept

RECEPTY

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Postup: Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Postup: Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli i česnek, přidáme mletou papriku.... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí ostraváček

Postup: Tvaroh, šlehačku a bílý smetanový jogurt smícháme nejprve vařečkou. Přidáme 2... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...